Categorie visionairs

Dit zijn de genomineerden

Ali-Haydar Cakmak

Ali-Haydar Çakmak besteedde een groot deel van zijn vrije tijd aan het oprichten van een kinderbibliotheek in Rojava. Nu hebben de kinderen die in het door oorlog en geweld geteisterde Noord-Syrië opgroeien toegang tot boeken en educatie. Zo probeert Ali-Haydar hen te helpen met het opbouwen van een nieuw leven.

Anne de Jong

Anne is duurzaamheidsconsultant van haar eigen bedrijf Fair Sayari. Daarmee coacht ze reisorganisaties en bestemmingen om te verduurzamen. Haar jonge frisse visie is precies wat de reissector nodig heeft. Want vaak moeten bedrijven uiteindelijk toegeven dat ze dankzij Anne tot nieuwe inzichten zijn gekomen.

Anouar El Addouti

Anouar El Addouti zet zich in voor jongeren die in armoede leven of een beperking hebben. Door het geven van voetbal- en andere sporttrainingen brengt hij zijn buurt Kralingen-Crooswijk bij elkaar. Ook als Kluskanjer doet hij allerlei klusjes in de wijk en hij helpt andere jongeren bij het vinden van een baan of stageplek. Jongeren met een beperking leren van Anouar hoe ze weerbaar kunnen worden.

Boyan Slat

Boyan is uitvinder van de zeebezem. Wat ooit begon als een profielwerkstuk is uitgegroeid tot een grote internationale onderneming: de Ocean Cleanup. Boyan strijdt ondanks tegenslagen al negen jaar tegen het grote probleem van de plasticsoep.

Carmen van de Beek

CarmenConnect is een bedrijf dat jongeren helpt bij het verlagen van de drempel naar het bedrijfsleven. Door een gesprek te faciliteren waar beide partijen bij aanwezig zijn, zorgt Carmen er voor dat (marketing) strategieën worden verbeterd en gevalideerd. Ze biedt daarnaast jongeren de mogelijkheid om zich op een jonge leeftijd te ontwikkelen en een kickstart te geven aan hun (toekomstige) positie op de arbeidsmarkt.

Chaimae Fadis

Chaimae maakt zich hard voor talentontwikkeling van jongeren en vindt dat iedereen gelijke kansen zou moeten hebben en vaardigheden zou moeten leren als zelfvertrouwen en kritisch denken. ’Je leert van alles op school, maar word je ook opgeleid voor de echte wereld?’, aldus Chaimae. In diverse jongerenraden laat zij de stem van jongeren horen en vecht zij voor jongeren die een minder goed netwerk om zich heen hebben. Haar droom? De eerste vrouwelijke burgemeester van Rotterdam worden.

Chanel Trapman

Chanel is oprichter van de Amsterdamse ‘groene’ winkel The Impact Shop en van duurzaam modeplatform Mumster. In haar documentaire ‘The Positive Chain of Change’ brengt ze een ode aan de duurzame kledingindustrie in Nederland. Verder organiseert ze lezingen en evenementen om zoveel mogelijk een positieve impact op het verduurzamen van de kledingindustrie te hebben.

Dunja Heyer

Heeft samen met een school in Hilversum een reis ontwikkeld waarbij leerlingen uiteindelijk afreisden naar een school in India. Ze creëert hiermee een hele nieuwe manier van educatie die verder gaat dan de kaders van het Nederlandse onderwijs.

Janneke Swanenberg

Achter haar brede glimlach gaat meer schuil dan je zou denken. Met te hoge verwachtingen van zichzelf belandde Janneke in een burn-out. Haar ervaringen weet ze in te zetten voor jongeren met soortgelijke problemen. Janneke geeft gastlessen op scholen en ze organiseert The Conversation, een evenement waarbij jongeren het podium krijgen om met elkaar te spreken over hun emoties en belevenissen.

Jessie Kroon

Jessie heeft een groen hart. Ze gaat al vijf jaar zo afvalloos mogelijk door het leven. In het blog Het Zero Waste Project, dat ze samen met haar zus Nicky schrijft, vertelt ze over wat ooit als een experiment begon en inmiddels is uitgegroeid tot een duurzame lifestyle. In hun gelijknamige boek vertellen Jessie en Nicky hoe je dat voor elkaar krijgt en volhoudt.

Karima El Bakkali

Karima heeft zelf lang geworsteld met ondergewicht en helpt nu andere vrouwen om gezond aan te komen. Dat doet zij met haar online platform ‘Get fat with me’ waarop ze tips en adviezen deelt. ‘Get fat with me’ is het eerste wereldwijde platform voor vrouwen met ondergewicht.

Kaya van den Dikkenberg

Pesten is verschrikkelijk. Kaya kan erover meepraten en wil er wat aan doen. Daarom deelde ze op Valentijnsdag geen liefdesbrieven uit, maar verhalen waarin staat hoe het is als je gepest wordt.

Linda de Munck

Linda maakt sinds 2010 video’s op YouTube. In haar video’s praat ze openhartig over seks. Ze wil jongeren laten weten dat ze niet de enige zijn die masturberen, porno kijken en andere seksuele dingen doen. De Munck wil taboes bespreekbaar maken. In de serie #kutvoorlichting van 3FM Tussenuur en Brandpunt+ geeft ze betere én leukere seksuele voorlichting.

Lisanne Zoet

Lisanne heeft op verschillende universiteiten in Indonesië lesgegeven in duurzame ontwikkeling. Zelf bedacht ze de Sustainabul, een manier om universiteiten te verduurzamen. Daarnaast heeft ze de afgelopen twee jaar op Bali als consultant verschillende goede doelen geholpen in waste management, plasticvermindering en recycling. Verder is ze bezig met het opzetten van een volledig duurzaam en zero-waste dorpje in Noord-Bali, als voorbeeld voor andere dorpjes.

Miron Westerhof en Mariska van der Ende

Miron en Mariska studeerden samen in Groningen. In april hebben ze hun slowfashion label KЯANG opgezet. Volgend jaar lanceren ze hun eerste kledingcollectie. Hun ontwerpen zijn altijd op minstens twee manieren te dragen, bijvoorbeeld binnenstebuiten of achterstevoren. Zo hoef je niet voor elke gelegenheid een nieuwe outfit aan te schaffen.

Nancy van Bergen- henegouwen

Nancy ontwikkelde een app om jongeren met zelfmoordgedachten te helpen. Ze won er de Overtref Jezelf-award mee van de Hogeschool Rotterdam en wil de app nu verder ontwikkelen, zodat ook jongeren met andere mentale problemen er steun aan kunnen hebben.

Nicole Derix en Stephanie Moonen

Nicole en Stephanie zijn ervaringsdeskundigen in de jeugdhulpverlening. Ze willen hun negatieve ervaringen omzetten in iets positiefs en daarom geven ze workshops aan hulpverleners. In de hoop dat het leidt tot verbeteringen. Nicole en Stephanie zijn niet bang het gesprek te openen over moeilijk maar belangrijke onderwerpen. ‘Als wij het niet doen, doet niemand het.’

Nynke Asbroek

Nynke heeft samen met Maartje Harms (18) al een paar jaar het succesvolle YouTube-kanaal Zaressa over paarden. Maar het leven is niet alleen maar leuk. Tijdens de #openup-week van MIND en NPO 3 FM deelde ze dit jaar in een openhartige video dat het een tijd niet zo goed met haar ging. Ze hoopt dat door haar verhaal meer jongeren gaan praten over psychische klachten. Sinds mei is Nynke met drie anderen het gezicht van MIND Young Studio, platform over psychische klachten voor én door jongeren.

Rosemarijn van de Wiel

Rosemarijn plukt vergeten fruit voor het goede doel. Het werkt simpel: Rosemarijn redt niet-geplukte vruchten bij mensen uit hun tuin voordat de appels, peren en pruimen wegrotten. Natuurlijk niet zonder te vragen. Van het geredde fruit maakt ze allemaal (h)eerlijke gezonde producten die naar woongroepen, zorgcentra en de Voedselbank gaan. Daar kan dus iedereen de (vergeten) vruchten van plukken.

Rui Jun Luong

Rui Jun Luong is opgegroeid in Heerenveen. Haar Chinese vader vluchtte in de jaren 70 uit Zuid-Vietnam nadat de oorlog was afgelopen. Bijna het hele gezin is daarna naar Nederland gekomen voor een beter leven. Maar in het noorden van Nederland woonden weinig mensen uit Azië en er waren weinig rolmodellen voor Rui Jun Luong. Nu is ze ontwerper en ze zet zich op social media in tegen racisme.

Stef Meijns

Stef Meijns is al vier keer op een brancard een restaurant uitgedragen. Hij is zo allergisch voor noten dat het dodelijk kan zijn. Daarom ontwikkelde hij SafeFoodies. Met de app wil Stef mensen met een allergie veilig en ontspannen uit eten laten gaan, én allergieën de wereld uit helpen.

Tess Wemeijer en Loes Hegeman

Probleemvagina’s, soa’s, ongewenste zwangerschappen en een jeukende ’down under’. De jonge dokters Tess en Loes draaien er niet om heen in hun boek ’Poezenpraat’. Alvast een waarschuwing voor lezers die daar slecht tegen kunnen: ‘We maken alle taboes bespreekbaar.’

Teun Toebes

Teun studeert verpleegkunde en werkt in een verpleeghuis voor mensen met dementie. Hij wil op een positieve manier de veelzijdigheid van de zorg laten zien. Met zijn stichting sTeun en toeverlaat organiseert hij gratis geluksmomenten voor ouderen met dementie, zoals een hereniging met een oude bekende, of een silent disco in het verpleeghuis.

Timothy Singowi- kromo

Te vroeg geboren baby’s liggen vaak in een couveuse met allerlei slangetjes aan hun lijf. Probeer dan maar eens de lengte en schedelomtrek te meten. Timothy ontwierp de Babyscanner 3D om te vroeg geboren baby’s met behulp van laserstralen te kunnen meten zonder gedoe aan hun lijf.

Una Jongenelis

Una was diverse keren slachtoffer van straatintimidatie. In de comic ‘Kijk niet zo boos, het was maar een grapje’ toont ze met zelfgemaakte tekeningen wat er in het dagelijks leven zoal naar haar en haar vriendinnen wordt geroepen.