Categorie Jongere van het Jaar

Dit zijn de genomineerden

Ambrien Moerinalam

Ambrien verzamelt intimiderende opmerkingen die zij en haar vriendinnen naar het hoofd geslingerd krijgen (cat calling) en tekent die met stoepkrijt op straat. Op Insta plaatst ze daar foto’s van. Zo wil ze er steeds meer mensen bewust van maken dat cat calling écht niet kan.

Emre Hoogduijn

‘Ik val op jongens’, vertelde Emre in 2017 aan zijn familie. De weg daarnaartoe was niet makkelijk: tien jaar lang hield hij het voor zich. Nu helpt hij andere jonge LHBTI’ers, en in het bijzonder die van niet-westerse afkomst.

N’ketia Seedo

N’ketia werd in februari derde op de zestig meter bij het NK Atletiek. Sneller dan Dafne Schippers op die leeftijd. Toen hoopte N’ketia nog op deelname aan de Olympische Spelen van 2024. Inmiddels traint ze met het estafetteteam voor de Spelen van Tokio volgend jaar!

Sara Dol

Sara is al jaren actief op TikTok en heeft daar inmiddels 1,6 miljoen volgers. In juni won ze een Best Social Award en in augustus kwam haar boek House of Dol uit. Sara geeft overal een positieve draai aan en wil jongeren inspireren hun dromen te volgen.

Shahine El-Hamus

Shahine had al vaker geacteerd, maar brak dit jaar groots door met zijn hoofdrol in De Belofte van Pisa. Zijn regisseur noemt hem ‘een natuurtalent’. Zelf is Shahine bescheiden. Maar hij heeft wél grote plannen. ‘Er komt muziek aan en uiteindelijk wil ik ook internationaal acteren.’

Stijn Warmen- hoven

Als hét gezicht van klimaatbeweging Youth for Climate bracht Stijn tienduizenden jongeren op de been. Met één doel: het klimaat moet op de (politieke) agenda, en wel nu! Waar hij nu mee bezig is? ‘Zorgen dat Youth for Climate géén eendagsvlieg wordt.’

Stien den Hollander

Stien stond als rapper S10 in de Melkweg, Paradiso en Carré, bracht het album Snowsniper uit en gaat op tour. Maar daar blijft het niet bij. Ze wil vanuit haar eigen ervaringen ook een boek schrijven over mental health en daar op scholen met jongeren over praten.