Categorie idolen

Dit zijn de genomineerden

Abbey Hoes

Abbey Hoes

Deze actrice heeft een indrukwekkend cv en twee Gouden Kalveren op haar naam staan. Niet gek voor een 25-jarige. Dit jaar was ze te zien in de filmthriller Vals en romantische comedy Verliefd op Cuba. Naast acteren zet Abbey zich ook in voor vrouwenrechten. Als ambassadrice van Women’s Rights Challenge maakt ze zich hard voor slachtoffers van seksueel geweld en intimidatie.

Blanks

Muzikale whizzkid Simon de Wit, beter bekend als Blanks, is het gelukt om in recordtempo internationaal door te breken. Op YouTube heeft de muzikant en zanger meer dan 1 miljoen volgers, waarvan een groot deel in de Verenigde Staten. Blanks werd bekend met jaren 80-versies van moderne hits, maar ook met zijn eigen muziek. Hij viel ook op omdat hij samen met zijn volgers een nummer maakte tijdens een livestream op Instagram.

Bram Krikke

Deze goedbesnorde radio-dj van SLAM FM dook dit jaar op zoveel plekken op dat er zelfs werd gesproken van een overdosis Bram Krikke. Hij was te zien in Celebrity Call Centre, deed mee aan De Slimste Mens en presenteert voor Powned het programma In Onrecht. Ook werd hij tijdens de uitreiking van The Best Social Media Awards bekroond met de prijs voor Best Personality.

Buddy Vedder

Buddy is een Nederlandse stemacteur, acteur, danser, zanger en presentator. Hij werd bekend door zijn rol als Rover Dekker in Goede Tijden, Slechte Tijden en als winnaar van het tv-programma Dance Dance Dance. Dit jaar was hij geregeld te zien als reporter bij RTL Boulevard en is hij jurylid van het RTL-programma The Masked Singer.

Chris Peters

Dankzij zijn rol als Tonio in de gelijknamige film uit 2016 brak Chris door als acteur. Bij het grote publiek werd hij bekend dankzij zijn rol in Penoza en Niemand in de Stad. Hij wordt omschreven als een intrigerende acteur die tegenstellingen verenigt. Dit jaar kreeg hij lovende recensies voor zijn rol van Erik in de toneelversie van het bekende boek Turks Fruit.

Claire Bender

Of het nu een rol in het absurdistische Rundfunk is of in het veel serieuzere Ibsen Huis van Toneelgroep Amsterdam. Deze actrice kan het allebei. Ook in de tv-serie Morten, waarmee ze dit jaar bekend werd bij het grote publiek, laat ze twee gezichten zien. Die van de volkse Haagse Kelly de Nooijer die vermomd als de kakkineuze stagiaire Marijn Flanders een Haagse politicus met dubieuze reputatie probeert te ontmaskeren. Claire buigt beiden naar haar hand.

Davina Michelle

Deze Rotterdamse zangeres ging viral met haar cover van What About Us. Davina zong het nummer beter dan Pink ooit zou kunnen doen, vond de Amerikaanse zangeres. Dit jaar mocht ze zelfs haar voorprogramma verzorgen. Davina’s echte doorbraak kwam met haar vertolking van het nummer Duurt te lang van Glen Faria in het tv-programma Beste Zangers. Daarmee veroverde ze definitief een plek in de Nederlandse popscene. Ook zingt haar naam rond als mogelijke volgende inzending voor het Eurovisie Songfestival.

Daniël Kolf

Bijna had Daniël meegedaan in de categorie sport. Want jarenlang heeft hij op hoog niveau gezwommen. Deze jonge Surinamer woont pas een paar jaar in Nederland en maakt hier nu naam als acteur. Hij was te zien in De Slet van VWO 6 en Mocro Maffia, maar kreeg pas echt veel bekendheid met zijn rol in De Libi. Daniël noemt zichzelf een tijdreiziger die uit de voeten kan met elke kunstdiscipline.

Dzifa Afi Kusenuh

Kusenuh is actrice, presentatrice én zangeres. Op twaalfjarige leeftijd maakt ze haar acteerdebuut in Villa Neuzenroode. Daarna was ze jarenlang testteamlid van het Zapp-programma Checkpoint. Naast verschillende acteerklussen – zoals in De Slet van VWO6 – is ze sinds dit jaar ook een van de drie presentatrices van het online nieuwsprogramma Na het nieuws waarin jonge opiniemakers, politici, ondernemers en deskundigen aan het woord komen.

Emma Wortelboer

Deze eigengereide presentatrice is met programma’s als Spuiten & Slikken, Emma’s Peepshow en Trippers een vast gezicht van BNNVara. Ook maakt ze onderdeel uit van het Yung DWDD-team. Dit jaar mocht ze voor Nederland de punten uitdelen tijdens het Eurovisie Songfestival. Haar hysterische reactie toen Duncan Laurence won ging de hele wereld over. Tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala nam ze zichzelf op de hak door een T-shirt te dragen met daarop dat hysterische gezicht gedrukt. Typisch Emma.

Holly Mae Brood

Holly is niet alleen actrice, maar ook model, danseres en zangeres. Bij het grote publiek werd ze bekend door haar rol als Amy Kortenaer in GTST. Een hoofdrol speelde ze dit jaar in de thriller Vals. In 2019 maakte Holly ook haar debuut als tv-presentatrice in het datingprogramma Love Island. De komende maanden is ze te zien in Lazarus, een musical van David Bowie en regisseur Ivo van Hove.

Jochem Smit

Op zijn tiende begon Jochem met musicallessen en ondertussen is hij uitgegroeid tot veelgevraagd (musical)acteur, die op het toneel staan een droombaan noemt. In seizoen 12 van televisieserie SpangaS speelt Jochem de rol van Alex van Waveren. Daarnaast was hij te zien in verschillende musicals, waaronder You’re the Top, Rondom het Rembrandtplein en Razend. Aan het begin van dit jaar kreeg Jochem de Musical Award voor Aanstormend talent voor You’re the Top.

Jonas Smulders

Met een Gouden Kalf op zijn 21ste en zijn verkiezing tot Shooting Star op het filmfestival in Berlijn is Jonas Smulders een van de meest veelbelovende acteurs van zijn generatie. Vorig jaar was hij te zien in de openingsfilm van het Nederlands Film Festival: Niemand in de stad. Een uitgestippeld carrièreplanning heeft de acteur niet, maar dat lijkt met het succes dat hij nu heeft ook helemaal niet nodig.

Julia Nauta

Julia is zangeres en actrice. Ze speelde als zesjarige de rol van Gretl von Trapp in de musical The Sound of Music. Daarna volgden rollen in andere musicals. In 2013 deed ze met haar zus Sarah mee aan het AVRO Junior Songfestival, als het duo Sarah & Julia. Een half jaar daarna brachten ze hun eerste single uit en in 2016 wonnen ze de eerste Nederlandse Radio Disney Music Award – ook wel bekend als een ARDY. In 2019 was Julia te zien als één van de 100-koppige jury in het televisieprogramma All Together Now. Ze speelde dit jaar ook bijrollen in dramaserie Morten en de politieserie DNA.

Maan

Maan won in 2016 het zesde seizoen van The Voice of Holland. Het was het begin van haar carrière als zangeres. Haar eerste single Perfect World, die werd geproduceerd door top-dj Hardwell belandde op nummer 1 in de iTunes chart. Inmiddels heeft de zangeres meer hits op haar naam staan waaronder Blijf bij mij met Ronnie Flex. Dit jaar werd ze door 100%NL uitgeroepen tot Beste Zangeres van het jaar.

Marie-Mae van Zuilen

Acteren naast grote namen als Barry Atsma en Carice van Houten: Marie-Mae van Zuilen doet het. Zo had ze een hoofdrol in de film De Reünie en vertolkt ze al twee jaar de rol van Laura Warmond in de serie Klem. En dat terwijl ze nog druk bezig is met haar toneelopleiding. Momenteel is ze te zien als Marieke in de nieuwe thriller Instinct. Een van de openingsfilms van Nederlands Filmfestival.

Mike Williams

Dj, producer en muzikant Mike Willemsen, artiestennaam Mike Williams, kon het maar nauwelijks bevatten: opeens stond hij in juli van dit jaar op het hoofdpodium van het grote Belgische dancefestival Tomorrowland, samen met allerlei wereldberoemde dj’s. Mike werd vooral bekend als een artiest van dancelabel Spinnin ‘Records en door zijn samenwerking met dj Tiësto. Op het Amsterdam Dance Event had Mike afgelopen oktober een nieuwe soloshow.

Naaz

Naaz is een Nederlands singer-songwriter. Ze kreeg een streng-islamitische opvoeding en mocht geen muziek maken. Toen het gezin een auto-ongeluk kreeg besefte haar ouders dat het leven kort is. Naaz mocht zingen en dat deed ze. Het introverte meisje dat gepest werd op school bloeide op en groeide uit tot een talentvolle zangeres. Ze werd bekend met haar nummers Words en Up to Something. Na haar eerste EP Bits Of Naaz verscheen dit jaar The Beautiful Stuggle en ging Naaz in Europa op tournee.

Olivia Lonsdale

Hét meisje uit de clip Drank & Drugs van Lil’ Kleine en Ronnie Flex. Olivia Lonsdale wordt er nog geregeld aan herinnerd. Toch heeft ze in de tussentijd al zoveel meer gedaan. Ze was te zien in de film Prins en schitterde dit jaar niet alleen in de thriller Vals, maar ook in De Belofte van Pisa. De rol van Annelies is haar naar eigen zeggen op het lijf geschreven omdat zij op school ook bepaald geen lieverdje was.

Oussama Ahammoud

Oussama wilde altijd al acteur worden. Op het grote doek shinen net als zijn grote voorbeeld Denzel Washington. Maar voor hij ook maar over een acteeropleiding kon nadenken werd de Amsterdammer op straat ontdekt. En sindsdien is zijn ster rijzende. Hij oogstte veel lof voor zijn rol van stille loopjongen Muis in de Videoland-serie Mocro Maffia en als Kevin in De Libi. Op naar die internationale carrière waarvan hij droomt. Want als je een droom hebt, moet je die niet te lang laten wachten, vindt Oussama.

Romy Gevers

Romy was vorig jaar te zien in de succesvolle internetserie De Slet van 6 VWO. In de thriller Vals, die over een meidenweekend gaat dat griezelig uit de hand loopt, speelde ze dit jaar haar eerste hoofdrol. Daarover zei Romy dat ze veel grote stappen had gemaakt: ‘Ik ben echt gegroeid als actrice.’

Snelle

Lars Bos, artiestennaam Snelle, is een rapper uit Deventer. Vroeger op school werd hij gepest met zijn uiterlijk, maar tegenwoordig gaat hij als een speer. Over pestgedrag maakte Snelle het autobiografische nummer Reünie. 2019 was voor de rapper een succesjaar: hij kreeg een gouden én een platina plaat voor zijn nummer Scars. Voor hetzelfde nummer ontving Snelle daarna ook de FunX Music Award in de categorie Best song.

Sophie Ousri

Sophie doet pranks op YouTube en wil daarmee zoveel mogelijk mensen laten lachen. Ze maakt parodieën op nummers van grote artiesten, waaronder het nummer Loterij van Ronnie Flex en Lil’ Kleine. Voor haar vlogs ontmoette ze beroemdheden, als zangeres Demi Lovato en singer-songwriter Shawn Mendes. Dit jaar maakte ze kans op drie Veed Awards en oogstte ze veel lof met haar video waarin ze openhartig verteld dat ze borderline heeft.

Susan Radder

Susan was zes jaar toen ze haar eerste rol te pakken kreeg. En inmiddels heeft ze al een behoorlijk staat van dienst met rollen in Adam & Eva, Oogappels, Vechtershart en Horizon. Voor haar vertolking van Lieke in Horizon kreeg ze zelfs een prijs voor Beste Hoofdrol en was ze genomineerd voor een Gouden Kalf voor Beste Actrice. Vanaf volgend jaar is Susan te zien in de oorlogsfilm Slag om de Schelde waarin ze Zeeuws meisje Teuntje speelt.

Thor Braun

Thor begon al jong met acteren. In 2010 werd hij bekend door een rol in Het geheim, een film waarin hij samenspeelde met Theo Maassen. Sindsdien acteerde hij in diverse televisieproducties en in de speelfilm De Boskampi’s (2015). Dit jaar was Thor te zien in de televisieserie Oogappels en in bioscoopfilm De Belofte van Pisa. In die laatste film speelt hij de rol van de stotterende IJsbrand.